VERLOREN MET GAT    (1936)

Het was een bijna onbewolkte dag, de zon scheen op de eerder die nacht gevallen sneeuw.
Ik liep, zoals gewoonlijk, op mijn klompen al winkels kijkend door de Hoofdstraat van mijn woonplaats Alphen aan den Rijn, naar school.
Op eens viel mijn oog op iets blinkends. In een gedeelte, vers nog onbelopen sneeuw, ter hoogte van de bakkerswinkel, lag een rijwielbelastingplaatje te vonkelen.
Ik herinner mij nog, het was een plaatje van het jaar 1936 – 1937 met een gat erin.

De bakker in de Hoofdstraat was de enigste winkel die op dat moment open was. Ik heb het rijwielplaatje daar afgegeven. Of het plaatje is opgehaald, weet ik niet, ik hoop van wel, dat het goed is terecht gekomen. Het was voor werklozen een zeer moeilijke tijd om rond te komen, en als je dan nog niet kon fietsen om te solliciteren omdat je rijwielplaatje bent verloren, is het een dubbele ramp.

GEZINSUITSTAPJE

Ik kom uit een gezin van veertien kinderen,  ik was de middelste.
Het was in de zomer van 1936 dat wij met z’n allen naar Katwijk gingen met maar liefst negen fietsen.
De meeste van onze buren in de Hoofdstraat mochten vanwege hun geloof op zondag niet fietsen.
Mijn vader ging bij diverse buren vragen of hij op deze zondag hun fietsplaatje mocht gebruiken voor een gezinsuitstapje.
Onze buren hadden hier geen problemen mee, als het rijwielplaatje maar vóór de andere dag, maandag, weer terug was, want dan moesten zij het zelf weer gebruiken om naar hun werk te kunnen gaan.
Wij zijn met z’n allen heerlijk een dagje,vol met vertier, uit geweest naar het strand van Katwijk, en de plaatjes, die waren allen op tijd terug bij de goede gevers.
Op deze wijze hebben wij, met het hele gezin, vele zondagen uitstapje kunnen maken en behoefde wij niet allemaal over een eigen rijwielplaatje te beschikken  (was overigens financieel niet kon) , want doordeweeks gingen wij op onze klompen naar school.

 

Gert-Jan van Geen, (84 jaar / 2007) Alphen aan den Rijn.